Containerteelt geeft voedselzekerheid boven 60e breedtegraad in Canada

In de noordelijkste gebieden van Canada is de tuinbouw in ontwikkeling, maar moet deze sector het koude klimaat, afwisselende periodes met zonlicht en andere milieu-uitdagingen het hoofd bieden. Het is dan ook geen verrassing dat de belangstelling voor telen in een goed te controleren teeltomgeving toeneemt. ColdAcre Food Systems heeft inmiddels diverse teeltsystemen geïnstalleerd in het noordwesten van Canada.

ColdAcre Food Systems is gevestigd in Whitehorse, Yukon, een van de noordelijkste provincies van Canada. Het bedrijf werd opgericht in augustus 2019 en is gespecialiseerd in indoor farming. Vóór de oprichting verkocht ColdAcre voornamelijk achteraf gemonteerde scheepscontainers en exploiteerde het ook een eigen containerteeltbedrijf om de markt van Whitehorse te voorzien van verse groenten en kruiden.

Volgens Carl Burgess van ColdAcre Food Systems was het oorspronkelijk de bedoeling om teeltsystemen te verkopen en te leveren, maar zag men onmiddellijk een kans en een behoefte om de commerciële teelt ten noorden van de 60e breedtegraad het hele jaar door te demonstreren.

Met de oprichting in 2019 baseert ColdAcre zich op vier pijlers:

  1. Het telen van versproducten voor de Whitehorse markt en daarbuiten
  2. Het verkopen van geprefabriceerde en op maat gemaakte teeltsystemen voor zijn klanten
  3. Het bieden van advies en vernieuwende diensten
  4. Actief leren en betrokkenheid bij verschillende projecten

Teelt van producten voor de Whitehorse markt
Toen ColdAcre voor het eerst begon met het telen van groenten en kruiden, begon het bedrijf met drie dozijn producten, maar het heeft sindsdien de productlijn verkleind om een robuust aanbod te hebben.

ColdAcre is onlangs ook begonnen met het telen van champignons. Om de omvang van het consumentenbestand van Yukon uit te leggen, vertelt Carl dat het gebied zo groot is als Spanje, maar slechts 40.000 mensen telt. Whitehorse is de hoofdstad en de bedrijven bedienen een groot deel van het gebied, maar ook zuidelijk Alaska, noordelijk British Columbia en de westelijke Northwest Territories.

Whitehorse fungeert dan ook als een belangrijk knooppunt voor de bewoners van het noorden en heeft een relatief grote vraag naar versproducten. Volgens Carl « rijden sommige mensen een paar keer per jaar 1.000 km om in Whitehorse goederen en levensmiddelen te kopen. » Yukon teelt slechts 1% van de voeding die in het gebied wordt verkocht en geconsumeerd.

Het importeren van de meeste voedingsmiddelen heeft een dubbele impact: een zware koolstofvoetafdruk en een beperkte voedingskwaliteit. « Als je de kwaliteit van versproducten vergelijkt tussen Vancouver en Whitehorse, dan is de kwaliteit in Yukon beduidend minder en het wordt alleen maar erger als je verder naar het noorden gaat. Lokaal telen vermindert ook de afvalberg en de koolstofvoetafdruk van de teelt, » zegt Carl.

Laisser un commentaire

Votre adresse courriel ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *